Advokat Alain Soussi och kammaråklagare Peter Larsson efter dagens huvudförhandling i det mål där en 38-årig länsbo står åtalad för krigsbrott. Foto: SVT / Polisens förundersökning / SVT

Misstänkte krigsförbrytarens försvarare: ”Tror han frikänns”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen hölls huvudförhandlingen i det mål där en länsbo står åtalad för krigsbrott begångna i mars 2015. Den 38-årige mannen ska enligt åtalet ha befunnit sig i norra Irak och stridit mot terrornätverket IS.

Det som mannen står åtalad för är att han misstänks för att ha poserat på bilder med stupade IS-krigare och sedan publicerat bilderna på två olika Facebook-konton. Enligt åklagaren är detta ett krigsförbrytelse på det sättet att mannen med sina handlingar kränkt de som stupat.

– Vår bedömning är att det här omfattas av krigets lagar, som gäller alla krigets parter. Man får inte onödigtvis kränka civila eller kombattanter som är satta ur krigbart skick, säger kammaråklagare Peter Larsson vid riksenheten för internationell och organiserad brottslighet.

”Förnekar brott”

Men den åtalade mannens advokat Alain Soussi håller inte med.

– Min klient nekar till brott. Han har varit i en situation som han inte rår över, han har varit helt passiv. Det är ett krigstillstånd och han har fått order om att göra det här.

Åklagare Peter Larsson yrkar på ett fängelsestraff på ett år och tre månader, men Alain Soussi verkar inte orolig inför den kommande domen.

– Jag tror att min klient kommer att bli frikänd efter den bevisning som presenterats.

”Viktigt att tingsrätten funderar ordentligt”

Nu ska Tingsrätten i Örebro ta ställning till den bevisning som presenterats av båda sidor innan en dom kan meddelas.

Både advokaten och åklagaren är ense om att ärendet är komplicerat, inte minst för att det sedan tidigare bara finns två avgöranden i liknande mål i Sverige.

– Det är viktigt att tingsrätten funderar ordentligt över det som framkommit i dag, säger Alain Soussi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.