Foto: SVT

Dövaktivist ryckte in för elever

Publicerad

De kallar sig dövaktivister och dyker upp när döva och hörselskadade inte får sina rättigheter tillgodosedda. I slutet av veckan var de beredda att genomföra aktioner på Risbergska skolan i Örebro.

När Juni Sowell hörde om planerna på att evakuera RGD/RGH ur Risbergskas lokaler i förtid tog hon sig direkt till Örebro för att stötta eleverna.

–Jag har gått här på Risbergska själv och blev jättearg när jag hörde planerna på att flytta Riksgymnasiets elever i förtid, säger hon.

En annan anledning till att Juni ville vara på plats är att hon är dövaktivist.

–Jag är här för att markera och tycker inte att samhället lyssnar på döva och hörselskadade. Vi kan mest om vår situation så man borde göra det.

Civil olydnad

I situationer där döva och hörselskadade råkar ut för problem eller hinder i samhället och ingen lyssnar så rycker dövaktivisterna in. Det kan handla om olika aktioner med civil olydnad.

Senast i måndags var Juni med och protesterade på Östervångsskolan för döva och hörselskadade i Lund. Då handlade det om en rektorstjänst som skulle tillsättas där en döv kandidat blev bortvald till förmån för en hörande.

I december förra året spärrade dövaktivisterna Sveavägen i Stockholm.

– Den gången handlade det om våra krav på att teckenspråk ska jämställas med andra minoritetsspråk i Sverige. Som det är nu är lagstiftningen alldeles för svag när det gäller rätten att få undervisning och information på teckenspråk.

Planerade för aktioner

I samband med aktionen på Risbergska behövdes dock inga former av civil olydnad. Elevernas protest avlöpte utan större bråk och när polisen dök upp avlägsnade sig alla utan knot.

– Eftersom det är ett möte inbokat med elever, lärare och kommunen i morgon avvaktar vi, förklarar Juni Sowell. Men om det mötet inte går bra – då kan det bli aktioner.

Men det behövdes alltså inte. Mötet resulterade i att eleverna på Riksgymnasiet får gå kvar på Risbergska den återstående tiden av terminen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Risbergska skolan

Mer i ämnet