Komvux i Örebro tar bort sin ”dövpolicy”. Foto: Leonora Toplica/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Dövorganisationer glädjs över borttagna ”dövpolicyn”: ”En seger som firas med glass och kaffe”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen avslöjade SVT Nyheter Örebro att komvux tar bort sin så kallade ”dövpolicy”. Beskedet glädjer dövorganisationer i Örebro.

– Ett mycket viktigt beslut som ger döva och hörselskadade samma möjligheter på samma villkor som hörande, säger Isabel Engwall grundare Teckenspråkets Röst.

Tidigare rapporterade SVT att Dövas förening tillsammans med Sveriges Dövas Riksförbund, protesterade mot kommunens policy. Den innebar att döva och hörselskadade kunde bli nekade yrkesutbildning med teckenspråkstolk, om antalet sökande var färre än fyra. Men under måndagen stod det klart att policyn tas bort.

– Jag blev lite snopen att kommunen gjorde så som vi föreslog på mötet. Jag upplevde inte dem som tillmötesgående, så jag är glad att de har tänkt om, säger Maria Sundholm, ordförande i Dövas förening i Örebro.

Väntat länge

Teckenspråkets Röst är glada över beslutet men menar att döva och hörselskadade inte ska behöva vänta länge på ett besked.

– Det påverkar allas mående mer eller mindre, och begränsar deras drömmar och möjligheter. Örebro Kommun ska fortfarande lära sig att lyssna bättre på döva och hörselskadades behov och rättigheter, säger grundaren Isabel Engwall.

– Beslutet öppnar en livsviktig tillgång till en inkluderande samhällsfunktion och det är en seger som ska firas med glass och kaffe!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Döva nekas utbildning

Mer i ämnet