Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Sundholm är ordförande i Dövas förening i Örebro. Hon vill ha bättre dialog med kommunen för att kunna lösa alla slags problem: ”Prata med oss och inte om oss”. Foto: Karin Rader/SVT

Efter SVT Örebros granskning – Dövorganisationer protesterar: ”Vi hoppas kommunen omprövar sitt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) och Dövas förening i Örebro (DFÖ) protesterar nu kraftigt mot den policy Komvux i Örebro antagit. Den innebär att döva kan nekas tolk för att gå den utbildning de vill. I en skrivelse till kommunen konstaterar förbundsordförande Åsa Henningsson och lokalordförande Maria Sundholm att de vägrar finna sig i att kommunen inte löser situationen.

SDR och DFÖ skriver bland annat att så länge staten inte är beredd att lyfta bort ansvaret för utbildningstolkningen från kommunen så måste Örebro kommun lösa situationen, så att döva som vill yrkesutbilda sig inte drabbas.

– Det spelar ingen roll vilken funktionsnedsättning man har, alla ska ha samma rätt till utbildning, säger Maria Sundholm.

Det hade varit en sak om många tolkanvändare inte fick en utbildningsplats på grund av till exempel bristande meriter, konstaterar de, men en helt annan sak att neka behöriga döva och hörselskadade chansen att studera på yrkesutbildningar på grund av tolkkostnaden.

Riskerar utanförskap

I skrivelsen står det att ”I dagsläget är ni den enda aktören som kan se till att döva och hörselskadade örebroare som vill gå en kommunal yrkesutbildning för vuxna inte hamnar i ett långvarigt utanförskap med samhällskostnader som på sikt kraftigt överstiger tolkkostnaderna”.

Man också kommer också med förslag på vad kommunen kan göra. Förslag som att centralisera funktionen för att tillhandahålla gemensam teckenspråkstolkning för flera eller alla nämnder, anställa egna teckenspråkstolkar och införa en central budgetpost för teckenspråkstolkning som tar höjd för volymökningar.

– Nu hoppas vi att kommunen omprövar sitt beslut, tills den utredning av tolkkostnader som kommunen aviserat, blir klar. Och att kommunen inte bara pratar om oss utan också med oss, säger Maria Sundholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Döva nekas utbildning

Mer i ämnet