Foto: Privat/SVT

Teckenspråkets Röst: ”Beslutet måste omprövas”

Publicerad

Föreningen Teckenspråkets Röst arbetar för språkliga och mänskliga rättigheter. Grundaren Isabel Engwall menar att det ska finnas ett nationellt lagstöd för döva i behov av teckenspråkstolkning och att det ska bekostas av alla regionala kommuner.

– Vi anser att beslutet måste omprövas. Det är oacceptabelt att döva diskrimineras och utestängs från utbildningsmöjligheter, säger hon.

Föreningens syfte är att påverka och lyfta fram språkliga och mänskliga värderingar och levnadsvillkor för personer som är ickehörande och pratar svenskt teckenspråk.

– Örebro Kommun och alla övriga regionala kommuner har ett viktigt och ansvarsfullt uppdrag i syfte att se till alla enskilda döva ska ges samma valfria utbildningsmöjligheter på samma villkor som alla hörande med talad svenska, säger Isabel Engwall, grundare av föreningen Teckenspråkets Röst.

Enligt Teckenspråkets Röst så innebär policyn som Komvux i Örebro tillämpat att döva hamnar i utanförskap.

– Det är en allvarlig bromskloss då döva utsätts för ekonomisk diskriminering och de blir inte inkluderade. Det kan även uppstå negativa konsekvenser för dövas psykiska mående. De får inte likvärdiga möjligheter att få hänga med i arbetsmarknadens utveckling, säger hon.

Tycker du att kommunen lever upp till den självutnämnda titeln ”Europas teckenspråkshuvudstad”?

– Om kommunen hade gjort det så skulle det här aldrig ha hänt. Det är upp till kommunen att ta bort kravet och ompröva beslutet. Tolkyrket är fortfarande en av de viktigaste funktionerna i det kommunikativa och offentliga samhället. Tal- och teckenspråkstolkar hjälper oss alla att få kommunicera i ett naturligt samspel i alla samhällsrelaterade sammanhang, säger hon.

Har du upplevt dig diskriminerad på grund av en funktionsvariation? Hör av dig till orebro@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Döva nekas utbildning

Mer i ämnet