Jessica Ekerbring (S), ordförande vuxenutbildning och arbetsmarknadsnämnden. Foto: Leonora Toplica/SVT

Jessica Ekerbring (S): ”Alla har inte rätt att gå överallt”

Uppdaterad
Publicerad

Höga teckentolkkostnader inom Örebro kommun är anledningen till att en utredning tillsatts under kommunstyrelsen. Jessica Ekerbring (S), ordförande i vuxenutbildning- och arbetsmarknadsnämnden, menar att det var nödvändigt att införa den tolkbegränsning på Komvux som drabbar döva.

– Vi har gjort neddragningar inom alla områden. Vi har inte ett läge där vi kan erbjuda allt till alla, säger hon.

Hur kan man behålla en titel som Europas teckenspråkiga huvudstad om döva inte har rätt att utbilda sig till det de vill?

Det är en ambitionsnivå som är svår att hålla när ekonomin är sämre. Sedan ska man komma ihåg att den här rutinen tagits på tjänstemannanivå och inte är politiskt förankrad, säger Jessica Ekerbring (S).

Döva nekas utbildning

Men det kommer från er politiker att man ska hålla sig till budget vilket resulterar i det här beslutet?

– Jo, men det är därför det finns en utredning på gång som ska se över tolkkostnaderna i alla verksamheter inom kommunen. Den ska titta på det här och hitta finansiering, säger hon.

Hör hur kommunen resonerar kring policyn i klippet ovan.

Hör av dig!

Har du upplevt dig diskriminerad på grund av en funktionsvariation? Hör av dig till orebro@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Döva nekas utbildning

Mer i ämnet