Lucy var död men återuppväcktes av greve Dracula. Foto: SVT

Dracula ska få barn att prata om döden

Publicerad

Föreställningen om den döde greve Dracula är ett sätt för Teatervalvet att få barn att börja tänka och prata om döden.

– Om vi kan komma överens med det faktum att vi ska dö så behöver vi inte vara rädda, säger skådespelaren Malin Wahlström.

Vampyrjägaren Van Helsing har lyckats med det omöjliga och haft ihjäl greve Dracula – eller? För under dödsvakan börjar det plötsligt hända konstiga saker.

– Jag spelar Lucy som är död och begraven, men hon väcks igen av Dracula som använder henne för att väcka sig själv till liv, berättar skådespelaren Malin Wahlström.

Skräckföreställning

Teatervalvet tolkar i år Bram Strokes roman om Dracula och hoppas med hjälp av föreställningen få barn att tänka och prata mer kring döden.

– Pjäsens tema handlar om döden och rädslan för döden. Men om vi kommer överens med det faktum att vi ska dö så behöver vi inte vara rädda.

Föreställningen riktar sig i första hand till barn som under pjäsens gång själva kommer att få vara delaktiga.

– Barnen tillsammans med skådespelarna ska lösa problem som dom stöter på under tiden, säger Johanna Oranen som är konstnärlig ledare för Teatervalvet.

Tidigare år har ensamblen satt upp bland annat Frankenstein och fortsätter nu alltså på skräcktemat.

– Vi har gjort dom romantiska skräckberättelserna det är det vi tycker om att göra på hösten. Det är mörkt i gränderna och det finns en mystik här, säger Johanna Oranen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.