Det inramade området visar var i Garphyttan kommunen uppmanar att dricksvattnet ska kokas. Foto: Örebro kommun

Dricksvattnet i Garphyttan behöver fortfarande kokas – nya svar imorgon

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun uppmanar boende i Garphyttan att koka sitt dricksvatten efter att deras senaste provtagning visat att vattnet är otjänligt. Det ska gälla övre Garphyttan från Nyhammarsdammen och uppåt.

Den tofte september är vattnet fortsatt otjänligt. Kommunen berättar hur de har tömt och klorerat högvattenreservoaren som förser Garphyttan med vatten. Nya provsvar väntas idag.

Därför är det fortfarande nödvändigt att koka vattnet i övre Garphyttan (se kartan).

Detta har hänt

På sin hemsida skriver kommunen att nya provtagningar kommer att göras dagligen, och att vattnet behöver kokas tills vidare. Vad som har kontaminerat vattnet kan han inte svara på ännu.

– Ett av våra prov har visat att vattnet är otjänligt, vi har tagit nya prover och de får vi svar på imorgon. Så fram tills dess ska dricksvattnet kokas, säger Kent Johansson, gruppchef för VA på Örebro kommun.

Enligt Johansson är det övre Garphyttan från Nyhammardammen och uppåt som är drabbat. Resten av Garphytan behöver inte koka sitt vatten.

Det som ska drickas och användas i mat ska kokas. Vattnet kan däremot användas till hygien, förutom tandborstning. Det ska helst göras med det kokade vattnet.

Kommunen kommer inte att ställa ut vattentankar i nuläget.

– Vi har gått ut med informationen, och om de drabbade bara kokar sitt vatten ska det inte vara några konstigheter, säger Kent Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer