Foto: Nick Strömgren/SVT

Droger tas in på härbärget i Karlskoga – incident ledde till tillfällig stängning

Uppdaterad
Publicerad

Härbärget i Karlskoga har sett att allt mer droger tas in på deras boende under pandemin. Droger har kommit in och brukats på boendet trots att det finns regler om förbud.

Härbärget i Karlskoga har två avdelningar, RIA-gården som är en dagverksamhet och Hela människan som är en nattverksamhet för människor som inte har ett hem och behöver tak över huvudet. Tanken med boendet är att människor utan ett hem ska kunna sova där och inte använda droger, sedan lämna på morgonen.

Stängde boende tillfälligt

Men just droger har setts och märkts mer frekvent på boendet den senaste tiden vilket resulterade i att boendet stängde helt under några dagar. En gäst på Hela människan var påverkad och en dispyt bröt ut vilket sedan ledde till hot. Detta gjorde att Hela människan beslutade att tillfälligt stänga boendet som en markering.

– Vi stängde Hela människan en vecka och öppnar på torsdag igen. Det har kommit in mer droger och att vi stängde var en markering från vår sida, säger Britt Johansson som är samordnare på Hela människan.

Skillnad nu och då

Tidigare har härbärget fått in droger men inte alls i den mängden som det är nu och inte heller så tunga droger.

– Vi märker det eftersom vi får kalla på både ambulans och polis. Det kan handla om att gäster får en hjärtinfarkt, överdos och den här typen av händelser hände oerhört sällan förr, avslutar Britt Johansson.

Hör personalen berätta om hur den senaste tiden varit på boendet när allt mer droger kommit in på boendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.