Visa alla (6)

Han byggde sin egen sittdrönare: ”Kittlar i hela kroppen”

Att flyga har alltid varit en dröm för människan och den drömmen har blivit verklig för Axel Borg. Han har genom sitt tekniska kunnande konstruerat en unik sittdrönare som, om han önskar, kan ta honom ända upp till molnen.

Två bensindrivna drönare har det blivit innan han byggde den som han åker i nu. Konstruktionen började ta form i slutet av förra sommaren och den är ett under av teknik. Med hjälp av den nya tekniken med bland annat lithiumbatterier kan han förverkliga sin barndoms drömmar att sväva över det svenska landskapet.

TV: Se hela inslaget här

– Det kittlar i hela kroppen och man tänker inte på någonting annat, förutom just den här flygupplevelsen. Det är jättehärligt att man är så i nuet, säger Axel Borg.

Axel Borg har fäst lithiumbatterierna under sätet i drönaren. Foto: Anders Nord/SVT

Avancerad konstruktion

Sittdrönaren kan flyga i tio minuter innan det är dags att ladda batterierna igen. Den har 76 propellrar med specialbeställda motorer och flygdatorer som hjälper farkosten att hålla balansen. Den är uppbyggd av fem separata system som var för sig motsvarar en egen drönare. Om två av dem går sönder så går det ändå att flyga med den. Vikten ligger på 90kg utan förare.

En av 76 propellrar. Foto: Anders Nord/SVT

Utan 3D-skrivare, ingen drönare

Många av sittdrönarens detaljer är tillverkade med hjälp av en 3D-skrivare som Axel har hemma i bostaden.

– 3D-skrivaren har gjort jättemycket jobb för mig. Det är fantastiskt att kunna skriva ut plastdetaljer hemma. Framförallt när man använder material som nylon som är hållbara, säger Axel Borg.

Enorma högtalare

Ute i granskogen hänger två enorma hornhögtalare som han själv har konstruerat. Även högtalarna är en barndomsdröm som Axel har närt genom åren att bygga. Det var när han gick på en folkhögskola och gick ut i naturen och funderade på livet som idén tog form.

Hornhögtalare Foto: Anders Nord / SVT

– Jag kände att jag ville vara här ute en sommarnatt och spela musik. Och vips så är jag här och har natur att tillgå.

Alltid något nytt

– Det handlar om att ständigt utforska någonting nytt. Det här är den senaste skapelsen så vad nästa sak blir, vet jag inte. Jag vet inte vad jag kommer ha passion för om ett halvår. Det kan vara värmetålig cement eller resonansfrekvenser när man bygger stora hornhögtalare, det går inte att veta.

– Jag ser nästan fram emot själv att få se vad jag gör för någonting om ett halvår.

Axel Borg i sin sittdrönare. Foto: Anders Nord/SVT

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer