Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Pär Nylén, polisregion Bergslagen, om arbetet med kamerabevakningscentralen. Foto: SVT

Dubbelt så många poliskameror på två år – men stora skillnader i bevakningen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har storsatsat på kamerabevakning – på två år har antalet kameror fördubblats. Men det är stora skillnader i bevakningen beroende på var i landet man bor.

– Det pågår en rekrytering här, säger Pär Nylén, tf gruppchef för kamerabevakningscentralen polisregion Bergslagen.

I polisregion Bergslagen arbetar polisen med att få igång kamerabevakningscentralen i regionen.

Till skillnad mot kamerabevakningscentralen i polisregion Stockholm kommer den i Bergslagen där Örebro län, Värmland och Dalarna ingår, inte vara bemannad dygnet runt.

– I första läget ska vi försöka omhänderta större händelser och hjälpa regionledningscentralen i det operativa arbetet på 112-samtal, säger Pär Nylén.

Enligt Pär Nylén befinner sig de andra mindre polisregionerna i ungefär samma läge. Skillnaden mot storstadsregionerna kan framförallt förklaras med i vilken takt kamerorna har satts upp i landet.

– Vi ligger ändå i fas med den road map vi gjorde för några år sedan, säger han.

Dubbelt så många kameror på två år

Mellan 2021 och 2023 har polisens fasta kamerabevakningspunkter ökat från 420 stycken till 859 i landet, enligt polisens nationella mediecenter.

Så många fasta kamerabevakningspunkter finns det i landet. Foto: SVT Grafik

Utöver de fasta kamerorna fanns vid årsskiftet dessutom 880 mobila/tillfälliga kameror i landet – vilket innebär att totalt 1 739 kameror är i drift.

Mobila lösningar för att nå regeringens mål

I oktober förra året meddelade justitieminister Gunnar Strömmer (M) att regeringen och Sverigedemokraterna vill se en ökning till 2 500 kameror i år. För att lösa det kommer polisen främst använda just mobila bevakningskameror som tar kortare tid att driftsätta.

”För att nå de uppsatta målen planerar Polismyndigheten att göra om 600 av de planerade fasta kamerapunkterna till mobila bevakningskameror och samtidigt fortsätta etableringen av fast kamerabevakning”, skriver Buster Mirow Emitslöf, pressekreterare vid polisens nationella mediecenter i ett melj till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.