Dyra kommunvarumärken

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner marknadsför sig med slogans och varumärkeskoncept. Men hur mycket får det egentligen kosta?

I Örebro gör man idoga försök att marknadsföra sig. Bara dom senaste åren har kommunen bytt slogan tre gånger. Örebro – rätt plats, Mötesplats Örebro, Överraskande Örebro har fallit platt till marken och skrotats men skam den som ger sig. Örebro satsar mer pengar och tar nu fram ett nytt varumärke.

– Vi vill skapa en stolthet hos örebroarna själva. Vi vet också att om vi trivs och tycker om vår stad så kan vi också få fler att flytta hit. Och för varje ny innevånare ökar ju skatteintäkterna och det gör att vi kan stärka välfärden, säger kommunalrådet Lena Baastad (S).

Men hur mycket får det kosta egentligen? Inte mycket enligt en del kommuner. Sala och Frövi är exempel där marknadsföringsidéer har plockats från medborgarna själva. Och Fagersta, där kommunalrådet själv hittade på kommunens vida uppmärksammade slogan ”Fagersta – här får du Livstid”, som växte till ett helt koncept och starkt varumärke.

– Vi tog fram det helt och hållet på ideell basis, det vill säga, det är jag som är pappa till vår kommunslogan. Det var alldeles gratis. Med tanke på att kommunen har så många viktigare uppgifter tycker jag att man ska vara väldigt försiktig med att lägga för mycket pengar på sådant här. Man bör vara väldigt restriktiv, säger vänsterpartisten Stig Henriksson som är kommunalråd i Fagersta.

Men så tänker man inte i Örebro. Enligt kommunens eget marknadsföringsbolag Örebrokompaniet kostar det nya varumärket följande.

Vision och handlingsplan: 400 000 kronor.

Publik dialog, det vill säga kontakten med örebroarna: ytterligare 400 000 kronor.

Samt en halv miljon kronor för en logga och en berättelse om Örebro. Och då har vi inte ens börjat prata om kostnaderna för att få ut själva varumärket.

– Ja men det kan vara helt rimligt om vi ser till att vi kan locka nya skattebetalare till kommunen. Och det generar skattepengar till välfärden, säger Lena Baastad

Det återstår att se om det verkligen blir valuta för pengarna, om kommunen får  många nya innevånare tack vare ett nytt varumärke. Forskning har visat att det inte är dom dyra deviserna som satt sig. Det är slogans och koncept som kommit ur folkmun som blivit mest förankrade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.