Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter bakterielarmet – vattentankar ställs ut i Fjugesta   Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Efter bakterielarmet – vattentankar ställs ut i Fjugesta  

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen rengörs vattentornet i Fjugesta efter beskedet på tisdagen att det finns bakterier i dricksvattnet. Under tiden uppmanar kommunen alla att koka det vatten som ska drickas – samtidigt ställs vattentankar ut i Fjugesta.

Vattentornet i Fjugesta har tömts under onsdagsmorgonen. Efter det börjar arbetet med att sanera tornet innan det kan fyllas med vatten igen. Det är oklart hur lång tid det kommer ta innan kommunen blåser faran över.

– Vi har folk på plats nu och ska påbörja klorering, alltså att vi rengör reservoarens betongväggar, säger Fredrik Kilstam, driftschef för vattentornet.

Fram tills dess att vattnet får grönt ljus uppmanas invånarna att koka det vatten som ska drickas eller användas i matlagning. Samtidigt ställs flera kärror med vattentankar ut i Fjugesta.

– Syftet är att det ska bli lite enklare att få kallt vatten, berättar Mats Turesson, teknisk chef vid Lekebergs kommun. Man slipper koka och sedan kyla ner vattnet.

En av vattentankarna som Lekebergs kommun ställt ut till allmänheten i Fjugesta efter att bakterier upptäckts i kommunens vatten. Foto: Peter Comstedt/SVT

Redan under tisdagskvällen ställdes vattentankar ut vid två att kommunens äldreboenden. Under onsdagen placeras också tankar ut vid två skolor, och dessutom på publika platser – en på torget i Fjugesta och en vid OKQ8-macken.

– Man ska komma ihåg att det finns hela tiden vatten i systemet och det går att tvätta sig och spola i toaletten med, säger Mats Turesson. Det är just vatten som ska drickas man måste koka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer