Det var på fredagseftermiddagen som räddningstjänsten bekämpade branden på en avfallshög på före detta Sakab i Kvarntorp. Foto: Mikael Åberg/SVT

Efter branden på avfallsanläggningen i Kumla: ”Vi har startat en utredning”

Uppdaterad
Publicerad

Den brand som härjat på avfallsanläggningen i Kvarntorp är nu släckt och företaget utreder vad som orsakade den.
Det avfall med låga strålningsvärden som hanteras på området ska inte utgöra någon risk för varken människa eller miljö, enligt företaget.

Under fredagseftermiddagen larmades räddningstjänsten om en brand i en större avfallshög på Fortum waste solution, före detta Sakab, i Kvarntorp utanför Kumla.

– Det var personal hos oss som upptäckte branden. De försökte begränsa den och larmade räddningstjänsten, säger Annika Lorin som är informatör på Fortum waste solutions.

Vinden ett stort problem

Men branden spred sig snabbt mellan flera olika ytor och giftig rök spred sig i området.

– Det var den kraftiga vinden som gjorde branden svår att släcka. Det var också vinden som gjorde att de boende i Sköllersta fem kilometer bort uppmanades undvika brandröken.

Inget radioaktivt avfall

Företaget har en ungefärlig uppfattning om var branden startade men kommer nu utreda saken närmare.

En del läsare har hört av sig till SVT Nyheter och varit oroliga över att avfallsanläggningen hanterar radioaktivt avfall, något företaget säger inte stämmer.

– Vi tar endast emot friklassat avfall, det vill säga avfall med väldigt låg stråldos. Som exempel kan ges att den strålning som i värsta fall kan uppstå vid hanteringen av friklassat avfall är hundra gånger lägre än den naturliga bakgrundsstrålning som vi alla årligen utsätts för, har chefen Hanna Eriksen tidigare skrivit till SVT Nyheter Örebro.

”Strålning från radioaktiva ämnen är en naturlig del av vår miljö. Den kommer från rymden, marken och oss själva.

Denna strålning kallas naturlig bakgrundsstrålning och genomsnittssvensken får cirka 1 mSv (millisievert).

I Sverige utsätts vi normalt för en stråldos på, i genomsnitt, 3 mSv per år. Detta inkluderar strålning från radon i hus och strålning i samband med sjukvård.”

Källa: OKG

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Örebro
Mer Nyheter