Flera lokala politiker och vivallabor känner inte igen sig i bilden av stadsdelen som gavs i Opinion live. Foto: SVT

Efter debatten: ”En felaktig bild av Vivalla”

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagskvällen debatterades segregation och nedläggningen av Vivallaskolans högstadium på Vivalla torg. Efter debatten var flera kritiska till den negativa bild som målades upp av Vivalla.

– Jag tyckte det är bra att ta upp sådana frågor, men det känns inte som att vi pratat om de goda krafterna ikväll, utan bara de negativa. Det sades inte något om allt det bra vi gör här i Vivalla, säger Malika Boullala, baskettränare och Vivallabo sedan 27 år.

”Eleverna ska få en bättre chans”

Under kvällen debatterade Liberalernas partiordförande Jan Björklund och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) nedläggningen av högstadiet i Vivalla. Fram lyftes en bild av våld, stök och låga betyg. Något som Margareta Borg, skolchef i Örebro, inte håller med om.

– Vi lade inte ner skolan för att det var hot och våld. Vi gjorde det för att eleverna ska få en bättre chans att lyckas, men jag tror inte det var den bilden som förmedlades i programmet. Jag tycker det blev lite för lite skolfokus. Det blev bostadssgeregationen som kom i fokus istället, säger hon.

Gav felaktig bild

Jaber Fawaz, handledare på fritidsgården i Vivalla, tycker det var positivt att programmet sändes från torget och att det bidrar till att lyfta problemen och skapa en medvetenhet. Men han tycker också att det som sades gav en snedvriden bild av området.

– Det var mycket negativt som togs upp och det gav inte en nyanserad bild av omrdået. Visst ska man lyfta upp problemen, men nu var det bara problem, problem, problem och det ger en felaktig bild av Vivalla. Det känns bara som ett problemområde, istället för att lyfta fram exempel på bakgrunder till problemen och vad man kan göra för att förebygga dom och vad som är bra i området, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.