• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Charlotte Magnusson flyttar ut i protest från sin studentlägenhet efter dåligt bemötande från hyresvärd. Foto: Nick Strömgren/SVT

Nu får studenterna kompensation för byggkaoset – många flyttar ändå

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Örebro har tidigare rapporterat om studenterna i Svenska Studenthus fastigheter på Tybblegatan som under pandemin tvingats studera hemma i byggkaos. Efter protester och hjälp från Hyresgästföreningen har fastighetsägaren gått med på att kompensera studenterna. Trots det väljer flera nu att säga upp sina bostäder.

Örebro universitet bedriver all undervisning på distans under pandemin, men för studenterna på Tybblegatan i Örebro har det inneburit allt annat än studiero när hyresvärden utan förvarning satte igång med omfattande renoveringar efter årsskiftet.

Fler flyttar ut

För Charlotte Magnusson som är boende i en av lägenheterna har det varit stökigt. Hon menar att hela bygget och mycket annat har skötts under all kritik.

– Jag flyttar ut i slutet på juni och det är en ren och skär protest mot hyresvärden, säger en uppgiven Charlotte Magnusson.

Hon är inte ensam. Ett tiotal andra boende har gjort likadant.

Pengar – men ingen ursäkt

Efter att studenterna kontaktat Hyresgästföreningen har dock Svenska Studenthus tagit åt sig av kritiken.

– Vi har fått igenom att vi ska få kompensation av den tiden det varit ett renoveringsprojekt. Vi kommer får 2400 kronor per hyrsgäst och det berör cirka 270 lägenheter. Men vi har inte fått någon ursäkt från Svenska Studenthus utan allt har skett via hyresgästföreningen, säger Charlotte Magnusson.

Trots det väljer hon nu alltså att flytta till en annan hyresvärd.

SVT har försökt kontakta ansvarig på Svenska Studenthus flertal gånger för att svara på kritiken men inte fått något svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer