Lindesbergs skolchef Henrik Arenvang. Foto: Peter Comstedt / SVT

Efter domen mot förskolevikarien – rutinerna skärps

Uppdaterad
Publicerad

Igår dömdes en tidigare förskolevikarie i Lindesberg till fyra månaders fängelse för sexuellt övergrepp mot barn. Idag samlades kommunens krisgrupp för möte om hur man går vidare.

I våras bildade skolchef, socialchef, personalchef, chefen för elevhälsan och förskolans verksamhetschef en krisgrupp efter misstankarna mot förskolevikarien, som alltså nu resulterat i en fängelsedom. Idag satte man sig ner igen för att läsa domen och diskutera hur man går vidare.

– Ett fokus är på personalen. Den dömda personen har jobbat på flera förskolor i Lindesberg och imorgon, torsdag, kommer berörda förskolechefer att samla sin personal, som förstås påverkats mycket av det som hänt. I några fall har man också varit med och vittnat vid rättegången, säger skolchefen Henrik Arenvang.

Stöd erbjuds

– De kommer bland annat att informera om att den som behöver har tillgång till företagshälsovård, och också understryka att om föräldrar har fortsatta frågor till personalen så kan dessa förmedlas vidare till förskolecheferna.

Enligt Henrik Arenvang har man jobbat mycket med att uppdatera och säkerställa de interna rutinerna.

– Vi hade sedan tidigare en checklista med rutiner som ska följas, det är den vi har jobbat med. Där finns 15 punkter.

Checklista som stöd

Enligt checklistan ska all personal ha namnskyltar, där finns också rutiner för hur öppning/ stängning och hämtning/lämning ska gå till, och instruktioner om att endast ordinarie eller tidigare känd personal får ombesörja blöjbyten eller hjälpa till vid barnens toalettbesök.

– Vi ska även certifiera oss för det så kallade Förskolebrevet, som är en grund för hur förskolan kan förebygga övergrepp och integritetskränkningar. Det är inget unikt, en del av det man tar upp där gör vi redan, men det är ändå en bra sak att göra tycker vi.

Rättegången och domen har rivit upp känslor, konstaterar han, och hoppas att verksamheten nu kan återgå till det normala.

– Vi kan aldrig garantera något, men vi kan med gott samvete säga att vi gör vårt yttersta för att något sånt här inte ska hända igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FÖRSKOLEVIKARIE MISSTÄNKS FÖR BARNVÅLDTÄKT

Mer i ämnet