En man som tidigare varit anställd som förskolevikarie får ett längre fängelsestraff efter dom i Hovrätten. Foto: SVT

Skärpt straff för förskolevikarie som dömts för sexuellt övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen föll Hovrättens dom mot den förskolevikarie i 20-årsåldern som av tingsrätten dömts till fängelse för sexuellt övergrepp mot barn. Hovrätten delar tingsrättens bedömning om brottsrubriceringen, men höjer fängelsestraffet från fyra till sex månader.

Det var i november förra året som mannen, som arbetat som förskolevikarie i Lindesbergs kommun, åtalades. I första hand ville åklagaren att mannen skulle dömas för våldtäkt mot barn i ett fall, i andra hand sexuellt övergrepp.

Tingsrättens dom kom i februari tidigare i år. Där dömdes mannen till fyra månaders fängelse för sexuellt övergrepp mot barn. Bevisningen i målet bestod främst av förhör med barnet, den åtalade mannen och vittnen.

Höjer fängelsestraffet

Domen överklagades av alla parter, alltså både av den dömde mannen som ville frikännas från ansvar eller få sänkt fängelsestraff. Och åklagaren, som yrkade att hovrätten skulle döma mannen till ett längre fängelsestraff.

Hovrätten har tagit del av samma bevisning som tingsrätten och delar bedömningen att gärningen ska rubriceras som sexuellt övergrepp mot barn.

– Även om det inte är att bedöma som våldtäkt mot barn anser jag att den allvarliga kränkningen den sexuella handlingen innebär ska innebära att straffvärdet ska vara högre än det tingsrätten kommit fram till, säger åklagaren Anna Berg, om domen.

Missbrukar förtroende

Och Hovrätten har gått på åklagaren linje gällande längre fängelsestraff.  Han döms  till sex månaders fängelse istället för fyra, eftersom Hovrätten anser att mannen genom brottet har missbrukat ett särskilt förtroende han haft som förskolepersonal.

– Jag ser att de också tagit hänsyn till att han haft förtroende som förskolepersonal, det spelar naturligtvis också in, säger Anna Berg.

Mannen ska också betala 30 000 kronor i skadeståndsersättning, vilket är 10 000 kronor mer än det han enligt tingsrättens dom skulle betala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FÖRSKOLEVIKARIE MISSTÄNKS FÖR BARNVÅLDTÄKT

Mer i ämnet