Hot och hat mot politiker på nätet ökar, enligt SKL, Sveriges kommuner och landsting. Foto: Sveriges kommuner och landsting/SVT

Efter filmjölksförslaget – hot och hat mot politiker i Lindesberg

Uppdaterad
Publicerad

Efter att förslaget om att ge elever filmjölk till lunch en dag i veckan lyfts i media har både politiker och tjänstemän i Lindesbergs kommun utsatts för hat på nätet. Ett fenomen som också ökar, enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Förslaget, som godkändes i utskottet för stöd och strategi, fick mycket hård kritik och under måndagen meddelade Irja Gustavsson (S), ordförande i kommunstyrelsen, att det dras tillbaka. Hon berättar också om ett hårt klimat på nätet i samband med att förslaget uppmärksammats.

– Jag har valt att vara en offentlig person, men inte mina barn. Heller inte våra tjänstepersoners barn. Att ge sig på dem det tycker jag är både fegt och dåligt. De har ingenting med den här sakfrågan att göra, säger hon.

Ett hårdare klimat

Det är inte första gången som kommunpolitiker i Lindesberg utsätts för hot och hat i samband med politiska frågor som upprör känslor. I samband med att skolorna i Ramsberg och Rockhammar debatterades utsattes politiker för hot. Irja Gustavssons uppfattning är att klimatet och tonen har blivit hårdare med tiden.

– Ja, absolut. Man använder ord som känns så främmande att använda om en människa som man inte känner. Jag har hellre en bra dialog där vi har rätt att tycka olika och jag tycker det är bra att man reagerar och har åsikter. Jag har gärna en konstruktiv diskussion istället för de här påhoppen.

SKL: ”Inte bara i Sverige”

Hot och hat mot politiker blir också allt vanligare, det bekräftar SKLs ordförande Anders Knape (M).

– Ja, det är något som ökar i hela landet, men det är inte något speciellt för Sverige utan vi ser det över hela Europa. Tonen har hårdnat,  säger han.

Skola och vård känsligt

Frågor som ofta ligger bakom att hot och hat ökar är de som berör skolor och vård.

– Då märker vi en tydlig ökad tendens av hot eller ett språkbruk som är helt oacceptabelt mot de som är demokratiskt valda. Det har blivit mycket lättare i dag än vad det var tidigare. Man kan göra det på nätet och så man vinklar det på ett sådant sätt som man själv vill. Det ger en helt annan genomslagskraft än tidigare, säger Anders Knape.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.