Efter helgens översvämningar: Boende fortsatt isolerade i sina hem

Uppdaterad
Publicerad

Det skyfall som drog in över Hällefors under tidig lördagskväll lämnade förstörelse efter sig. Översvämmade källare, nedfallna träd och söndertrasade vägar. Vissa vägar spolades sönder så kraftigt att boende sedan i lördags varit isolerade i sina hem.

Efter ett ihärdigt arbete från flera håll under ledning av Samhällsbyggnads Bergslagen skymtar nu ett ljus i tunneln. 

– Hela gänget har jobbat på superbra sedan i lördags och vi blir förhoppningsvis klara i dag, så att vägarna blir kördugliga, säger arbetsledaren Lisa Sundell.

Över 70 hushåll isolerade

Över 70 hushåll i byar runt sjön Stor-sången i Hällefors kommun har sedan i lördags varit isolerade. Detta på grund av att helgens skyfall spolat sönder de vägar som krävs för in- och utpassering.

– Det har inte gått att åka där överhuvudtaget. Så det är det vi kämpat med under hela helgen och måndagen här, att få vägarna att bli kördugliga, säger arbetsledaren på Samhällsbyggnads Bergslagen, Lisa Sundell.

Inget vanligt skyfall

De vägar runt sjön som spolats sönder har alla gemensamma nämnare, menar Lisa Sundell.

– Antingen så har det nyligen grävts ner fiberkablar eller så är det vägtrummor vid vägen. Vägtrummor är dimensionerade för ett ”vanligt” skyfall, men de är inte dimensionerade för den här mängden som kom i helgen. Därför har vägarna gått sönder.

I klippet: Lisa Sundell berättar om hur de jobbat sedan de fick vetskap om skyfallet och när hon tror de kan bli klara med arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.