Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör smittskyddsläkaren Lisa Vennberg berätta hur smittsam den nya virusvarianten är. Foto: TT

Risk för ökad smittspridning av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har det varit enstaka covidpatienter som behövts vårdas på intensivvårdsavdelning, men under de senaste två månaderna har smittspridningen av covid-19 ökat långsamt. Gårdagens statistik visar att två personer vårdas på intensiven och 14 på vårdavdelning. I och med jobb och skolstart kommer smittspridningen troligtvis att öka.

När skola och arbete drar igång efter semestern finns en klar risk att smittspridningen av coronaviruset ökar på nytt. Vaccinen som finns nu ger inte ett lika stort skydd mot att bli smittad av den nya virusarianten som tidigare, men det ger fortfarande ett mycket bra skydd mot allvarlig sjukdom och död enligt Lisa Vennberg, biträdande smittskyddsläkare.

– Det är fortfarande få personer som blir allvarligt sjuka sett till antalet fall, men när smittspridningen ökar kommer det också vara några fler personer som blir så sjuka att det behöver sjukhusvård eller intensivvård, säger hon.

Fortsätt vara uppmärksam

Lisa Vennberg berättar om värdet av att fortfarande tvätta händer med tvål och vatten för att skydda sig mot covid-19 och även andra luftvägsvirus. Stanna hemma när man känner sig sjuk och har symptom på covid-19.

Tillsist menar Lisa Vennberg att det allra viktigaste man kan göra är att ta de doser vaccin som rekommenderas.

I klippet berättar Lisa Vennberg mer om coronaläget i länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet