Foto: SVT

Efter massrivningen – nu växer Karlskoga

Publicerad

I slutet av 1990 och början på 2000-talet rev Karlskoga flest lägenheter i hela Sverige. Men nu har trenden vänt. Det kommunala bostadsbolaget har byggt två nya hyreshus med 45 lägenheter i centrala Karlskoga.

Positivt var det också i mitten av 1900-talet med en topp på 70-talet då Karlskoga expanderade kraftigt framför allt på grund av vapentillverkaren Bofors som var navet i industrin. Då hade Karlskoga strax under 40.000 invånare. Men så vände konjunkturen för vapenindustrin och folk började flytta från Karlskoga.

– Vi var ju väldigt beroende av en enda arbetsgivare under en lång period och det var ju jättebra så länge som den arbetsgivaren expanderade och hade arbete men när de inte hade det så märktes det hur sårbart Karlskoga var, säger Urban Jonsson som är socialdemokraternas partiordförande i Karlskoga.

1985 fick Bofors en jätteorder på 8 miljarder kronor från Indien om leverans av 410 stycken Haubits 77. Men det räckte inte för att hindra utflyttningen och när lågkonjunkturen kom på 90-talet och räntorna började stiga var det omöjligt för kommunen att ha kvar så många tomma lägenheter.

Kommunen beslutade sig för att göra sig av med lägenheterna. 1996 fanns det 936 tomma lägenheter.

Byggs på nytt

Men i dag är det inga hyreshus som rivs på grund av brist på hyresgäster. Nu bygger det kommunala bostadsbolaget nya hyreshus istället. 45 lägenheter i centrum står klara. Idag har Karlskoga kommun drygt 30.000 invånare och kommunen försöker locka hit fler genom att få hit ytterligare företag.

– Vi stödjer aktivt etableringar via kommunens näringslivsbolag och vi har också via våra andra kommunala bolag gjort en del satsningar, säger Urban Jonsson och fortsätter:

– Vi har byggt en biogasfabrik och det är också ett sätt att stötta näringslivet och se att det går att bygga upp nya saker i Karlskoga. Sen har det också gjorts en satsning på handel här i staden. När vi ser att stora kedjor vill etablera sig så är det ett tecken på att vi gör rätt. De räknar kronor och ören och det är flera som står på kö, säger Urban Jonsson.

Nya möjligheter

Så just nu ser det ljust ut för Karlskoga där SAAB dynamics planerar nyanställningar, BAE systems Bofors levererar 24 stycken artilleripjäser för en miljard till det svenska försvaret och VD:n för Karlskoga Näringsliv o Turism Dan-Åke Widengren ser nya möjligheter för industrin, bara 25 mil från Karlskoga. 

– Norge finns bara 25 mil bort. Där finns en marknad med investeringar i 200 miljardersklassen varje år, säger Dan-Åke Widengren.

– Nedgången i Norge fortsätter och man ligger på en investeringsnivå på 180 miljarder. Det är alltså ofantliga belopp som vi pratar om och där är inte svensk industri i dag. Jag hävdar att vi inte förstått att vår närmaste marknad har ökat så mycket, säger Dan-Åke Widengren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#Härborjag – Karlskoga

Mer i ämnet