I Åmmeberg pågår arbetet med att bygga bort badplatsen berättar projektledaren Rasmus Torngard. Foto: SVT

Efter trots mot badförbudet – nu ska populära stranden bort

Uppdaterad
Publicerad

Efter att kommunen uppmätt höga halter av bly, arsenik och kadmium har det varit förbjudet att bada vid badplatsen i Åmmeberg. Men många har trotsat badförbudet och nu väljer kommunen att bygga bort badplatsen helt.

I över 30 år kunde man bada vid badplatsen i Åmmeberg. Stranden anlades efter att gruvdriften i orten lades ned under slutet av 70-talet. Men efter att kommunen  för två år sedan uppmätte höga halter av bly, arsenik och kadmium i vasksanden, som är en restproduktion från gruvdriften, stängdes badplatsen.

Nu väljer kommunen att bygga bort badplatsen för att ingen mer ska utsättas för ämnena.

– Det är inget vi egentligen vill göra då badplatsen är väldigt populär. Men utifrån riskerna som finns bedömer vi att vi inte kan agera på något annat sätt, säger Rasmus Torngard, kultur- och fritidschef i Askersund.

Farligt för barn och gravida

Det är framförallt gravida kvinnor och barn som kan påverkas negativt av de giftiga ämnena. Barn med så kallat ”pickabeteende” riskerar att stoppa ämnena i munnen och kan då bli svårt sjuka.

– Med den vetskapen måste kommunen säkra platsen för att garantera att ingen kommer i kontakt med vasksanden.

Kommunen har lagt stora stenar vid strandkanten och täcker nu över gräset med sand.

– Vi har inte flyttat något material utan bara täckt över stranden och så har vi lagt till en strandskoning. Det är för att det ska bli svårare att bada på platsen.

Vill bygga ny strand

Askersunds kommun håller nu på och utreder om det går att anlägga någon nu badplats i Åmmeberg. Men det är för tidigt att säga när en ny badplats kan stå klar.

– Kommunens mål är att det ska finnas en badplats i Åmmeberg och vi undersöker hur en sån lösning kan se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.