Möjligheten att behandla fler patienter saknas enligt överläkaren Axel Nordenskjöld på flera håll i landet. Foto: Andreas Ericson / SVT

Efter nedläggning – bara hälften av patienterna får vård

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården i Örebro län har de senaste åren lagt ned två av de tre enheter som ger patienter elbehandling. Resultatet är att knappt hälften av alla behandlingar kan genomföras.

Samtidigt som Socialstyrelsen arbetade fram förslaget om att fler patienter ska få el-behandling mot depression beslutade Region Örebro län att stänga ned två av tre enheter.

Resultatet är att psykiatrin nu måste ta till alternativa behandlingsmetoder som kanske inte är lika effektiva.

– Psykiatrin gör i snitt sex elbehandlingar varje dag men skulle behöva göra mellan 10 och 15, säger Karin Sundin (S) som är regionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor.

Att enheterna i Lindesberg och Karlskoga lades ned berodde till stor del på att det saknades personal. Vid stängningen var tanken att fler behandlingar skulle genomföras på sjukhuset i Örebro. Men där har kapaciteten saknats.

– Vi ser att vi behöver öka antalet behandlingar för dem här patienterna. Därför har vi tillsatt en utredning som tittar på hur vi ska organisera vårt arbete, säger Karin Sundin.

Utredningen ska vara klar i början av februari och sen ska politikerna fatta beslut om förändringar.

– Det är precis det man tittar på nu. Vad konsekvenserna blev av att vi stängde i Lindesberg och Karlskoga och hur ska vi organisera oss nu när vården i Örebro inte räcker till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Örebro granskar ECT

Mer i ämnet