Patienten är nedsövd under behandlingen som pågår under en minut. Foto: arkiv/SVT

Socialstyrelsen: Fler ska behandlas med el

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Socialstyrelsen i sina nya riktlinjer anser att fler patienter som söker vård för svår depression ska få elbehandling, ECT, saknas möjligheten på flera sjukhus runt om i landet. Senaste åren är det färre patienter som har fått vård.

Svår depression ska behandlas genom att patienten sövs ned och får elbehandling, skriver socialstyrelsen i sina nya riktlinjer för depression. Metoden ses som beprövad med få biverkningar.

Men långt i från alla regioner och sjukhus i Sverige klarar idag av att erbjuda patienterna den rekommenderade vården.

– Det finns regioner där det är begränsad tillgång, det innebär att vi tvingas välja behandling som inte är lika effektiv, säger överläkaren Axel Nordenskjöld vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Färre antal patienter

Under 2016 var det 3.973 patienter som behandlades med ECT – en minskning med fem procent jämfört med året innan. Behandlingen ges framförallt till patienter som vårdats på sjukhus för svår depression.

I snitt är det fyra av tio inneliggande patienter som genomgått behandlingen men flera regioner når inte ens så högt. Nio av 21 landsting når inte över rikssnittet och Region Örebro är ett av dem.

Stängt två verksamheter

I Örebro län har verksamheterna i Karlskoga och Lindesberg stängts ned de senaste åren på grund av personalbrist. Med bara en verksamhet inne i Örebro räcker inte platserna till och i nuläget är det bara hälften av patienterna som får den rekommenderade vården.

– Vi svårt att ge alla som behöver behandling, säger Axel Nordenskjöld.

Behandling även för barn

Socialstyrelsens rekommendation av ECT gäller framförallt vuxna. Men under 2017 har minst sju barn under 18, varav en som var under 15, genomgått behandlingen. Trots att socialstyrelsen i rekommendationen skriver att ”det vetenskapliga underlaget är otillräckligt för ungdomar”.

– Det är en viktig behandling för de svårast sjuka med depression. De kan få snabb och effektiv lindring med den här behandlingen, säger Axel Nordenskjöld.

ECT

Elbehandling används ofta för att behandla den som lider av svår depression.

När kroppen utsätts för kraftiga stötar framkallas ett krampanfall som hjälper kroppen att utsöndra ämnen som påverkar sinnesstämningen.

Behandlingen pågår i mindre än en minut och patienten är nedsövd under tiden.

Varje år får ca 4.000 patienter behandling med el och bara en liten del drabbas av biverkningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.