• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

När Patrik genomgick sin andra ECT-behandling blev han nedsövd innan elen kopplades på. Foto: SVT

Patriks depression botades med elbehandling

Uppdaterad
Publicerad

Under sista året på gymnasiet började Patrik Holmström må psykiskt dåligt. Han blev diagnostiserad som bipolär och fick reda på att han var manodepressiv. Efter en djup depression för tio år sedan fick han genomgå en elbehandling, ECT.
– Jag räknar nu mitt liv före och efter ECT, säger han.

Varje år är det drygt 4.000 personer i Sverige som får elbehandling mot svår depression. Genom att ge patienterna kraftiga elstötar under en begränsad tid framkallas ett krampanfall som hjälper kroppen att bland annat utsöndra dopaminer och seratonin – två ämnen som påverkar sinnesstämningen.

– När man har en djup depression är det som ett stort svart hål i rymden där det inte finns något ljus. Där hjälper ECT:n till att lösa upp, säger Patrik.

Genomgått två behandlingar

Efter att ha varit inlagd i omgångar fick han sin första behandling för 10 år sedan och märkte stor skillnad.

– Behandlingen öppnade upp och jag fick en sådan nukänsla. Jag tänkte inte på det förgångna och jag oroade inte mig över framtiden.

Hur reagerade du när läkaren föreslog ECT-behandling?

– Jag hade ingen styrka att säga bu eller bä. Jag kände bara att jag hoppas att det hjälper. Jag är glad idag att jag gick igenom det.

Under julhelgen blev Patrik inskriven inom psykiatrin på nytt och föreslog då själv att genomgå en till behandling. Det i kombination med medicin gör att han snabbt mådde bättre.

Risk för biverkning

En biverkning av behandlingen kan vara minnesstörningar. Enligt socialstyrelsens bedömning är biverkningarna i de flesta fallen övergående även om det kan bli bestående problem.

Efter Patriks första behandling hade han problem med minnet i åtta månader. Nu har han precis kommit hem efter att ha varit inlagd och genomgått en andra behandling och känner av problem.

– Jag litar inte alls på mitt minne nu men jag hoppas att det kommer att gå över snart.

Om du väger risken av biverkningarna mot nyttan du själv känner av behandlingen, är det värt att genomgå ECT då?

– För mig är det det. Jag tvekar inte att ta risken med minnesstörningar om jag jämför med att vara djupt deprimerad och ha självmordstankar, säger Patrik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Örebro granskar ECT

Mer i ämnet