Samtliga sju åtalade döms för ofredande efter nollningsritualen vid Lindeskolan, det meddelade Örebro tingsrätt på måndagen. Foto: SVT

Efter nollningen på Lindeskolan – inblandade döms för ofredande

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen meddelade Örebro tingsrätt domen i målet mot de elever vid Lindeskolan som stått åtalade misstänkta för ofredande i samband med en nollningsrit vid Lindeskolan. Samtliga sju tilltalade döms nu till ungdomstjänst.

Det var förra hösten som förstaårselever på Lindeskolans Idrottscollege väcktes mitt i natten av äldre elever.

Enligt polisen tvingades killarna delta i ett så kallat ”kak-race”, nakna, medan tjejerna tvingades slicka av kvarg från andras kroppar.

Polisanmäldes

De hotades med straff om man inte deltog. Händelsen polisanmäldes och nyligen avslutades en två dagar lång rättegång vid Örebro tingsrätt.

På måndagen meddelades att samtliga sju åtalade döms till 35 timmars ungdomstjänst.

Skadestånd

Tingsrätten skriver i sin dom att ”alla befunnits skyldiga till att tillsammans och i samförstånd begått brottet ofredande.”

De tilltalade döms även att var och en betala ett skadestånd på 5 000 kronor vardera till de nio målsäganden för kränkning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nollningen på Lindeskolan

Mer i ämnet