Sedan juli 2023 omfattas alla kommuner av krav på att få fler barn i förskola. Örebro kommun gjorde en första informationsinsats under hösten, för att nå ut till föräldrar med barn i förskoleåldern.
Totalt fick 26 barn en reserverad förskoleplats – men ingen tackade direkt ja till platsen. Utöver det fick vårdnadshavare till runt 80 barn information om vad förskolan är och hur man ansöker om plats. När kommunen nu följt upp insatsen visar det sig att endast en liten andel av de som fick riktad information, valt förskola för sitt barn.
– Vi ska titta på siffrorna och se hur vi kan jobba vidare för att nå fler och också få ett annat resultat, att fler kanske börjar, säger Helena Fredlund, enhetschef på planeringsenheten.
Hög andel barn går i förskola
Samtidigt poängterar Fredlund att Örebro kommun enligt statistik ligger över rikssnittet när det kommer till inskrivningsgrad för barn i åldrarna 1-5.
Trots det kommer kommunen fortsätta jobba vidare och utveckla det uppsökande arbetet. Bland annat vill de använda sig mer av familjecentralerna.
– Skolverket har tagit fram visst material som inte fanns vid första tillfället, det ska vi titta på. Sen använder vi gärna familjecentralerna ännu mer. De är väletablerade i områdena, de känner familjerna och vet hur man bäst når ut.
Nya bestämmerlser om förskolan
Sveriges kommuner ska sedan 1 juli 2023 jobba uppsökande mot vårdnadshavare som inte har sitt barn i förskola. Kontakten ska tas inför hösten det år barnet fyller tre.
Kommunerna ska också erbjuda och reservera förskoleplats till vissa grupper av barn, även om föräldrarna inte ansökt om plats.
Skolverket har gett förslag på olika metoder som kommunerna kan använda sig av för att nå vårdnadshavare. Det handlar exempelvis om hembesök, andra personliga möten, telefonsamtal och informationsträffar.
Källa: Skolverket