Värdena ligger strax över gränsvärdet för bostadsområden, därför byts det översta jordlagret ut där det behövs.
– Vi schaktar bort ungefär 30 centimeter, kontrollerar med nya prover att det är ok och fyller på med ny jord, berättar Linus Larsson som är miljöchef på Öbo.
Redan 2012 böts jorden i odlingslotterna ut. Därefter har man bytt jord på förskolor och i sandlådor, eftersom barn är extra känsliga och dessutom stoppar jord och sand i munnen. Enligt Katja Hagström på Arbets- och miljötekniska kliniken på USÖ, som var med och riskbedömde området 2012, är halterna i Vivalla inte farliga men exponeringen är onödig.
– Man vill inte ha jorden där, men den bedömning som jag gjorde 2012 var att negativa långtidseffekter på hälsan för de som bor där är små, säger hon.
Varför PCB hittats i står omfattning och på olika ställen i Vivalla är oklart, men man tror att det kommer från tiden då området byggdes.
Fakta om PCB
PCB är skadligt för människa och miljö.
PCB är ett samlingsnamn för drygt 200 olika giftiga och svårnedbrytbara ämnen, polyklorerade bifenyler. När PCB:er redan spridits till miljön går det oftast inte att påverka halterna eller ta bort ämnet. Därför måste spridningen stoppas vid källan som ofta är byggnader och utrustning.
källa: Naturvårdsverket