Bilden på vildsvinet är en genrebild. Till höger visas balkongen de fick tillstånd att skjuta från. Foto: TT / Polisen

Tillstånd att skjuta vildsvin från villabalkong i Degerfors återkallat

Publicerad

Tillståndet att skyddsjaga från en balkong i ett villaområde i Degerfors har återkallats på egen begäran från villägaren. Enligt Fredrik Zetterblad hade han förankrat sin ansökan med grannarna innan med positiv respons.

– Men om en enda person är orolig så räcker det för mig, säger han.

Det var i slutet av oktober som Fredrik Zetterblad beviljades skyddsjakt på sin tomt där han bor tillsammans med sina barn och sin fru,kommundirektören Teresa Zetterblad. I ansökningsprocessen gav polisen grönt ljus och bad även kommunen yttra sig, som gav sitt medgivande.

Tillståndet ledde dock till en överklagan med 72 namnunderskrifter som lämnades in till polisen.

Problematik med vildsvin

Fredrik Zetterblad säger i dag att han är trygg med att allt gick rätt till och att det fanns ett stort stöd i området för hans planer, kopplat till områdets problem med vildsvin.

– Jag tog kontakt med myndigheterna och alla hänvisade mig till att det var en polisiär fråga. Handläggaren på polisen berättade att det här är ett rutinärende som man ofta hanterar och jag kände mig trygg med polisens beslut, säger han.

Oron kom som en överraskning

De namninsamlingar som kommit in förvånar Fredrik Zetterblad. Han önskar idag att någon knackat på eller ringt honom.

– Jag vill inte att en enda granne ska känna oro eller rädsla. Jag fick rådet att prata med grannarna, men inte en enda person hörde av sig till mig och var orolig. De har inte sagt annat än att det varit positivt. Det hade räckt med att en enda person varit orolig för att jag skulle återkalla tillståndet, säger han.

Polisen: ”Kunde inte hanterat det annorlunda”

Tillståndet gällde för att skjuta från villans balkong och ner i trädgården, men när Fredrik Zetterblad via media fick vetskap om oron valde han att återkalla det. Enligt polisen avskrivs nu överklagandet eftersom tillståndet återkallats.

– Det är därför överlämnat till förvaltningsrätten i Karlstad. Vi har nu i efterhand tittat på det här och kan inte se hur vi kunnat hantera det på ett annat sätt, säger David Yazdanian, som handlagt ärendet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.