Nyfödd i Kumla får inte heta Money Penny. Foto: Privat

Efter Skatteverkets avslag – Johans dotter får heta Money Penny

Publicerad

Skatteverket sade nej. Men förvaltningsrätten säger ja – och menar att Johan Särefors och hans sambo i Kumla kan döpa sin dotter till Money Penny. – Vi firade med champagne, säger Johan.

Nej, Money får man inte heta i förnamn. Det blev svaret på familjens namnansökan för sin nyfödda dotter till Skatteverket, som hänvisade till personnamnlagen. Man menade att Money är olämpligt eftersom namnet betyder ”pengar” och därför inte kan betraktas som ”ett namn enligt svenskt namnskick”. Men förvaltningsrätten går alltså på familjens linje.

– Det kändes nervöst att öppna kuvertet. Men så såg jag att vår överklagan bifallits och ringde min sambo direkt, säger Johan.

”Inte olämpligt”

Enligt förvaltningsrätten är Money inte olämpligt för att det betyder pengar: ”Stavningen är inte direkt främmande samtidigt som ordet som sådant inte kan anses avvika påtagligt från svenskans språkliga normer”. Och: ”Det har i målet inte framkommit något som talar för att namnet kan väcka anstöt eller leda till obehag för barnet”.

Johan överklagade Skatteverkets beslut omedelbart.

– Ja, vi kunde ju verkligen inte förstå varför de sade nej till Money, och tyckte som sagt att det skulle vara fint och lite roligt att ge vår dotter förnamnen Money och Penny, med sekreteraren Miss MoneyPenny från Bond-filmerna i bakhuvudet. Även om vi tänkt ha Penny som tilltalsnamn.

Blir det dop nu?

– Inget kyrkodop. Det lutar mer åt en namngivningsceremoni för att fira att vi fick rätt.

Många reaktioner

Reaktionerna från omgivningen har varit många.

– En del har undrat hur vi orkar driva frågan, men många har också stöttat. Visst var det lite krångel att överklaga, men helt klart värt det. Vi har inte haft några andra namnalternativ och ville inte ge upp.

Skatteverkets Agneta Carlquist konstaterar att förvaltningsrätten enbart tagit ställning till frågan om olämplighet.

– Jag tycker inte man kan utesluta att Money skulle kunna innebära obehag för bäraren av namnet. Om vi hade anfört även det, och inte bara att namnet är olämpligt enligt svenskt namnskick, så hade förvaltningsrättens beslut eventuellt blivit ett annat.

Hon anser att Skatteverket följt direktiven i den nya personnamnlagen som trädde i kraft i juli ifjol.

– Där trycker man hårdare än tidigare på att man ska följa svenskt namnskick. Men i det här fallet gör uppenbarligen förvaltningsrätten en annan bedömning.

Är sista ordet sagt nu eller kommer ni att överklaga förvaltningsrättens dom?

– Vi vet inte än. Domen kom den 21 maj, sedan har vi tre veckor på oss att besluta om huruvida vi ska överklaga eller inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.