Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jonas Bergman Wallin, rektor Transtenskolan i Hallsberg. Foto: Monika Bruhn /SVT

Efter stöket på Transtenskolan – fem elever avstängda

Uppdaterad
Publicerad

Slagsmål mellan grupper vid två tillfällen på Transtenskolan i Hallsberg förra veckan resulterade i att polis tillkallades. Denna vecka är det lugnt på skolan, men rektorn är bekymrad över hur småsaker kan eskalera i handgripligheter som stör ordningen.
– Mycket av det här som sker har eskalerat på sociala medier, säger rektorn Jonas Bergman Wallin.

Det var i slutet av förra veckan som det uppstod oroligheter på Transtenskolan i Hallsberg.

– Det har varit slagsmål mellan olika grupper. Det finns en konflikt som vi inte har kommit till botten med  som ligger till grund för de här slagsmålen, säger rektorn Jonas Bergman Wallin.

Polis tillkallades

Händelserna resulterade i polisnärvaro och direkta åtgärder från skolans sida för att stilla konflikterna och oroligheterna.

– Vi har samtalat med en hel del vårdnadshavare, vi har haft kontakt med både polisen och socialtjänsten. Jag har fattat ett antal beslut om avstängningar utifrån att man har varit med i de här slagsmålen och det har nu skapat en ganska lugn skoldag för eleverna här, säger Bergman Wallin.

Sju dagars avstängning

De avstängningar han enligt skollagen har möjlighet att ta till varar i sju dagar. För närvarande är fem elever avstängda.

– Sen kommer vi jobba med andra insatser efter det. Det här är ju ungdomar som är under femton år, så vi kommer ha andra kontakter med sociala myndigheter för att jobba tillsammans med dem, säger han.

Vill hålla elever hemma

Flera vårdnadshavare till elever som inte varit inblandade har varit i kontakt med skolan efter händelserna med önskan om att få hålla sina barn hemma, men rektorn ser ingen anledning till det.

– Här på skolan finns det lugn och ro just nu. Det har inte varit något slagsmål och inget bråk. Det är mellan vissa grupper och vissa enskilda individer som det här uppstår. Det är inget allmänt på skolan.

– Mycket av det här som sker har eskalerat på sociala medier. Det skapar en större oro än vad vi har sett att det finns fog för, säger Jonas Bergman Wallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer