I Örebro är det över en månads väntan för att ansöka om pass. Foto: TT

Efter tidsbokningssystem – trycket på passansökningar har ökat i Hallsberg

Publicerad

Sommar och semester närmar sig och enligt polisen är det just nu många som vill boka tid för pass.

Sedan tidsbokning för ansökan om pass infördes i Örebro har många sökt sig till grannkommunen Hallsberg istället – vilket gett ökad arbetsbelastning på passexpeditionen.

Den 2 januari infördes tidsbokningsystem via polisens hemsida vid ansökningar om pass. Idag finns det på ungefär hälften av alla passexpeditioner, bland annat i Örebro. 

Enligt polisen är det just nu svårt att hitta lediga tider i vissa städer eftersom många vill boka.

I Örebro, som infört tidsbokning, är väntetiden cirka en månad. Första lediga tid enligt tidsbokningen finns omkring den 22 maj.

Väljer Hallsberg istället 

Sedan tidsbokningen infördes, har man i grannkommunen Hallsberg märkt av en ökning av personer som kommer till polisstationen för att ansöka om pass på plats.

Där har man ännu inte det system som finns i Örebro och många andra passexpedtioner i landet.

– Skillnaden har varit att vi har fått ett högre tryck i Hallsberg. När man inte bokat eller det blir köer är det lätt att välja Hallsberg istället, då åker man dit vilket ger högre tryck för våra passhandläggare, säger Mats Scherp, lokalpolisområdeschef i Hallsberg.

Från polisens sida önskar man att den som ska boka pass är ute i god tid eftersom det kommer blir högt tryck i sommar.

– Det är för att undvika att folk ska behöva bli stående i köer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.