Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera barn fanns på plats vid upploppet i Sveaparken, några ensamma några med sina föräldrar. Men orosanmälningarna gäller även föräldrar som varit där ensamma och huruvida de kan ta föräldraansvar. Foto: SVT

Efter upploppet i Sveaparken – nu kommer orosanmälningarna in

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte bara vuxna som var på plats under upploppet i Sveaparken i Örebro på Långfredagen. Flera barn, med och utan föräldrar, var med och socialtjänsten i Örebro har fått ta emot flera orosanmälningar efter de våldsamma sammandrabbningarna.

Barn som satt i famnen på sina föräldrar på visst avstånd men också de som sprang i stenregn eller deltog själva. Socialtjänsten har fått in ett tiotal så kallade orosanmälningar som gäller barn som varit på plats.

I vissa fall har man redan haft samtal med både barn och vårdnadshavare om riskerna för skador och trauman men man kommer att hålla fler.

– Vi räknar också med att det kommer att komma in fler anmälningar, säger Monika Boström som är tillförordnad enhetschef för mottagning och socialjour i Örebro. När man ser i media hur många som syns på bilderna så är det rimligt.

Monika Boström understryker att socialtjänstens roll är att hjälpa till men utesluter inte heller att det kan bli aktuellt med omhändertagande av barn och unga.

– Den risken, eller möjligheten, finns alltid i såna här allvarliga fall avslutar hon.

Om du misstänker att ett barn far illa kan du göra en orosanmälan till socialtjänsten i din kommun. Som privatperson kan du vara anonym.

Du är som privatperson inte skyldig att göra en orosanmälan, däremot gäller anmälningsskyldigheten vissa yrkesroller som:

  • personal i hälso- och sjukvården
  • tandvården
  • förskolan
  • skolan
  • socialtjänsten
  • kriminalvården

Den gäller också personal som arbetar med barn och unga i yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet eller i annan sådan verksamhet på hälso- och sjukvårdens eller socialtjänstens område.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet