Mannen nekar till brott. Foto: Peter Comstedt/SVT

Man döms till fängelse efter våldtäkt mot barn på offentlig toalett

Uppdaterad
Publicerad

Den man som åtalats för ett uppmärksammat fall av våldtäkt mot barn på den offentliga toaletten på Järntorget i Örebro döms nu till fängelse för flera brott.

Mannen, som är i 50-årsåldern, döms på alla åtalspunkter, två fall av våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn och sexuellt ofredande.

Alla övergrepp ska ha skett i höstas, varav en av våldtäkterna på den offentliga toaletten på Järntorget i Örebro. Enligt rätten är de sexuella handlingarna i båda fallen av våldtäkt mot barn, med hänsyn till kränkningens art och allvar, jämförliga med våldtäkt.

Stod under mannens fostran

Den utsatta flickan stod under mannens fostran då övergreppen ägde rum. Mannen och målsäganden har lämnat liknande uppgifter om vad som hänt vid tillfällena, men mannen nekar till brott.

Enligt domen ska mannen ha uppgett att han inte visste om att det var olagligt att genomföra sexuella handlingar mot ett barn i åldern 15 till 18 år som står under ens fostran.

Enligt rätten är flickans version av händelserna trovärdiga och det är hennes vittnesmål som ligger till grund för bedömningen av målet.

Tidigare dömd

Mannen döms till tre år och sex månaders fängelse och ska även betala ett skadestånd på 175 000 kronor till flickan. Han är sedan tidigare dömd, senast 2013 då han dödes till tio månaders fängelse för kvinnofridskränkning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer