Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Behovet av fler bokningsbara simtider är stort berättar Emma Öhman. Foto: Viktoria Kvarnbrant/SVT

Eftertraktade platser på simskolan i Fjugesta: ”Vissa är tävlingssimmare idag”

Publicerad

Sommarsimskolan på Sannabadet i Fjugesta är igång, och det är många som sökt de eftertraktade platserna. Man samarbetar även med företag i Lekeberg kommun för att kunna erbjuda simskola gratis.

– Att gå en simkurs är jätteviktigt och det är stor efterfrågan på platserna, vissa har aldrig varit i vatten innan de kommer hit, berättar Emma Öhman, simskolelärare på Delfinens simskola.

I anslutning till skolavslutningarna så drog simskolan på Sannabadet i gång. Emma Öhman som är simskolelärare på Delfinens simskola menar att efter de åtta dagarna som skolan pågår så lär sig många av barnen att simma.

– Det är jättekul att följa deras utveckling. Det är ju väldigt personligt, vissa lär sig simma men målet kan också vara att barnen ska känna sig trygga och lita på sin kropp i vattnet.

Simskolan är gratis för alla som deltar för att man vill att alla ska ges möjlighet att lära sig simma, oavsett om man har råd eller inte.

Svårt att få simtider

Den stora efterfrågan efter simskolor leder också till att fler platser skulle behövas då de fylls upp. I Örebro finns inte tillräckligt med simhallar, säger Emma Öhman.

– Efterfrågan är stor på sommaren, men även på hösten och våren, och tiderna som finns att boka räcker inte till.

Det är en åsikt som även delas av Livräddningssällskapets ordförande Anette Yngvesson Hjort.

– Det är viktigt att man ges tid och att det finns lediga banor för skolelever att träna på. Man behöver prioritera det mer under skoltid eftersom att det är så svårt för oss hitta lediga tider att hyra.

Pandemin har satt sina spår

Nu kan man även se ett glapp i simkunnighet hos elever i årskurs tre berättar Emma Öhman. Det beror på att många barn inte tog sig till aktiviteter under pandemin och att skolsim blev inställt.

– Man märker i skolan att det är fler i årskurs tre som inte kan simma än förut, så jag ser ett större behov av att gå på simskola utöver det man får genom skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.