• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Hasan Syrafi trivs i Laxå och känner sig trygg över att hans döttrar bor i en mindre ort. Foto: Leonora Toplica/SVT

Ekonomen Hasan flydde från Syrien – fick fast jobb som ekonom

Uppdaterad
Publicerad

SVT har pratat med Laxåbor om vad de tycker om att kommunen tagit emot flest flyktingar i landet. Det råder delade åsikter bland invånarna, men tryggheten och möjlighet till jobb är en stor faktor till varför flyktingarna stannade kvar.

Ekonomen Hasan Syrafi utbildade sig i hemlandet och när han var tvungen att fly från kriget i Syrien trodde han inte att han skulle få jobba som ekonom igen. Men det skulle visa sig att han hade fel.

– Jag fick fastanställning efter två år och är glad att jag kan fortsätta med mitt yrke, säger han.

Fem år efter flyktingkrisen

”Finns knappt jobb för svenskar”

Margareta Österberg är en av dem som är kritiska mot flyktingmottagandet. Det finns de som bott i Laxå under hela sitt liv och som tycker att man tagit emot för många flyktingar.

Margareta Österberg tycker inte att det finns tillräckligt med jobb åt alla. Foto: Leonora Toplica/SVT

– Det kan vara lite mindre flyktingar. Det finns knappt jobb till oss svenskar och då finns det inte till andra heller, säger hon.

I klippet ovan kan du höra fler uttala sig om mottagandet av flyktingar i Laxå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet