Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En fördel med antimobbingprojektet är att eleverna på Stora vallaskolan får komma ut i världen. I klippet berättar Gustav Ljungdahl (mitten) om sina erfarenheter från resan till Italien. Foto: SVT

Elever från Degerfors deltar i internationellt antimobbningsprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal elever på Stora Vallaskolan i Degerfors deltar just nu i ett internationellt projekt där de både får lära sig mer om andra kulturer och hur mobbning kan motverkas. Projektet har tagit elevgrupper till såväl Italien som Turkiet.

När projektet, som är ett Erasmus-projekt och därmed finansierat av EU, är avslutat nästa vår så kommer elever från skolor i Italien, Turkiet, Spanien, Nordmakedonien och Degerfors ha besökt varandra på sina fem respektive skolor i de olika länderna.

– Syftet är att eleverna ska få lära sig mer om varandras kulturer och samtidigt se hur andra skolor arbetar mot mobbning, säger Ida Roman, lärare på Stora vallaskolan och samordnare för projektet.

Reser till Turkiet

En handfull elever från årskurs nio på Stora Vallaskola har redan varit i Italien, och när SVT besöker skolan förbereder sig ett nytt gäng för en resa till Turkiet.

– Det ska bli jättekul att få åka iväg och lära känna nya människor och få lära sig mer om deras levnadssätt, säger Basam Chahout, elev i klass 9B.

Varför ville du delta på den här resan?

– För att jag vill åka utomlands och för att vi vill dela med oss av våra sätt om hur man kan stoppa mobbning.

Starta klippet för att höra mer om elevernas upplevelser och förväntningar av resorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer