Det är utskottet för stöd och strategi i Lindesberg som fattat beslutet, som ska pågå under en tre månader lång prövotid. Foto: Malin Gotlin / SVT

Elever i Lindesberg kommer bara få filmjölk till skollunch en dag i veckan

Uppdaterad
Publicerad

För att spara pengar kommer elever i Lindesberg att erbjudas filmjölk till lunch en dag i veckan under tre månader i höst. Det har utskottet för stöd och strategi i Lindesberg beslutat.

Det är eleverna i som går i högstadiet och på gymnasiet som kommer att få filmjölk till lunch, vilket Lindenytt var först med att berätta.

Enligt beslutet, som togs av utskottet för stöd och strategi i juni, kommer eleverna att under tre månader serveras filmjölk till lunch en dag i veckan. Prövotiden ska sedan utvärderas innan årsskiftet.

Kan bli näringsfattigt

På Livsmedelsverket är man kritiska till filmjölk som enda lunchalternativ, men dietisten Ulrika Backlund menar att det också beror på vad som serveras vid sidan om, så som bröd, pålägg, sallad och liknande.

– Men generellt är anser vi att endast fil, gröt eller smörgås inte är tillräckligt energi- eller näringsrikt för att täcka behoven för en dag och det är vi ganska tydliga med i våra rekommendationer, säger hon.

Livsmedelsverkets kostråd för skolan är just råd, och något som är frivilligt för skolorna att följa. De gör inga kontroller.

– Det finns en skollag om näringsriktighet och det är Skolinspektionens uppgift att granska. Men jag vet inte om något fall där Skolverket varit ute och granskat om skolor lever upp till målen.

– En annan viktig faktor är skollunchens betydelse under skoldagen. Det är en enorm möjlighet för skolor att visa på vad som är riktig och bra mat, skapa ett sammanhang och lära ut vad som är bra mat. Inte bara se till näring eller kronor, utan också vad skollunchen bidrar med till hela skoldagen, säger Ulrika Backlund.

Besparingskrav ligger bakom

I protokollet framgår att det är besparingskrav som ligger bakom beslutet. Kostchef Louise Auer, som är den som lagt fram besparingsförslagen för utskottet, säger till Lindenytt att det fanns flera olika förslag och att alla ska ha haft en sparinriktning. Hon säger också att kommunen borde titta på frågan igen för att säkerställa att man gjort rätt, skriver tidningen.

Utskottet för stöd och strategi ansvarar bland annat för för kansli, ekonomi och personal, men även måltid, miljö och folkhälsa. Ordförande är Irja Gustavsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.