Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Kommunen har inte så mycket pengar. I klippet hör du Irma Mujakic och andra åttondeklassare i Degerfors. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Irma på Stora Vallaskolan i Degerfors: ”Vi borde få mer lärare och resurser”

Uppdaterad
Publicerad

En av tre elever som slutade nian i Degerfors förra året kom inte in på gymnasiet.  I ett gäng åttondelklassare på Stora Vallaskolan finns det många tankar om orsakerna.

– Vi borde få mer lärare och resurser. Klasserna är större nu och en lärare kanske inte kan hjälpa hela klassen, säger Irma Mujakic.

Irma gillar bild och idrott och har siktet inställt på att gå en fotbollsinriktning på gymnasiet. Enligt Irma säger många ungdomar att de är stressade:

– Och att de inte orkar med skolan.

Viktigt att bli behörig

För Leia Malinen lutar det åt samhällsprogrammet när det är dags att välja till gymnasiet nästa år.

– Jag och mina vänner pratar mycket om gymnasiet. Om var vi vill gå och om vi ska komma in, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att det är väldigt viktigt att bli behörig, för då kan man bli vad man vill.

Olika förutsättningar

Kristina Touama gillar det som är logiskt och ska välja naturvetenskapliga programmet. Hon  tror att den låga behörigheten delvis kan förklaras med att ungdomar har olika förutsättningar.

– Så var och en behöver hjälp på sitt sätt, säger hon.

Är du en av de elever som inte kommit in på gymnasiet i Degerfors? Eller är du en förälder som upplever att ditt barn inte fått tillräckligt stöd? Hör av dig till orebro@svt.se

Starta klippet och hör Irma, Leia, Kristina och fler Degerforsungdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.