Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förra året var nära 40 procent av niorna på Stora Vallaskolan obehöriga att komma in på gymnaset. Eje Johansson (V), ordf i kultur- och utbildningsnämnden är bekymrad. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Degerfors nästan sämst i landet – en av tre elever kom inte in på gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Snart får länets nior antagningsbeskeden till gymnasiet. I Degerfors har andelen ungdomar behöriga till gymnasiet sjunkit de senaste åren. Förra året var det 36 procent som inte kom in på ett nationellt program.

– Vi inser att det här är allvarligt och nu måste vi gå framåt, säger Eje Johansson (V), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

Enligt statistik från Skolverket har behörigheten sjunkit de fem senaste åren, legat under rikssnittet de fyra senaste och var tredje sämst i landet förra året. För de som sökt till hösten via gymnasieantagningen är siffran fortsatt låg enligt det preliminära beskedet.

Vad beror det på tror du?

– Det är svårt för mig som ny att analysera bakåt alltför mycket, men vi ska göra en genomlysning för att se vad som har hänt och blicka framåt, säger Eje Johansson (V).

Genomlysning av högstadieskolan

Det är Stora Vallaskolan, högstadieskolan i kommunen, som ska genomlysas av en extern utredare.

Behöver ni inte titta på alla årskurser?

– Jo, genomlysningen kommer förmodligen att visa att vi behöver börja tidigare, men vi börjar i den änden.

I klippet Eje Johansson (V) om vad som bekymrar honom med de låga resultaten i skolan.

Är du en av de elever som inte kommit in på gymnasiet i Degerfors? Eller är du en förälder som upplever att ditt barn inte fått tillräckligt stöd? Hör av dig till orebro@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.