Örebroelever inte nöjda med kommunens skolplacering

Uppdaterad
Publicerad

Nära hundra elever i Örebro kommun vet fortfarande inte vilken skola de ska gå i höst. 160 familjer överklagade kommunens placering och de flesta föräldrar har fortfarande inte fått besked.

Orsaken till problemet är de nya antagningsreglerna. Förut blev varje barn automatiskt tilldelad en skola som låg närmast deras hem. Men från i år fördelas skolplatserna istället utifrån elevens eget skolval. Många har inte fått plats i sin önskeskola, vilket P4 Örebro var först att rapportera om.

– Vi har fullt i våra skolor. Och det finns skolor som är väldigt populära, alla vill gå på dem. Men alla får inte plats där, säger Charlotta Karlsson-Andersson, Programdirektör Barn- och utbildning, Örebro kommun.

Skolvalet i Örebro

Beslut kan dröja

Missnöjet är allra störst bland årskurs 4 där var femte elev har blivit placerad i en annan skola än de egentligen ville. Totalt är det 96 ärenden som nu ska prövas vid Skolväsendets överklagandenämnd. Och myndigheten ger ingen garanti att man hinner fatta beslut innan höstterminens start.

Det enda som föräldrarna kan göra är att gilla läget.

– Man ska inte behöva oroa sig, låt det inte förstöra sommaren. Det finns en skolplats, det finns en klass som väntar på dig. Se det som nya möjligheter, tipsar Marlene Jörhag, vice ordförande i programnämnd barn och utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolvalet i Örebro

Mer i ämnet