Chris Gelinder, rektor Gumaeliusskolan i Örebro. Foto: Emilie Pless / SVT

Rektorer i gemensam protest: ”För elevernas bästa”

Uppdaterad
Publicerad

Det nya systemet för elevplaceringar i grundskolan i Örebro kommun får ytterligare kritik. Den här gången är det 34 av kommunens rektorer som skrivit ett protestbrev.

Na.se var först med att berätta nyheten om protestbrevet som 34 av Örebros rektorer skrivit under. Sedan det nya skolvalet infördes 2018 har segregationen ökat i kommunen menar de.

– Skolorna på väster, där många nyanlända familjer bor, får ta emot de allra flesta nyanlända barnen medan skolor som Adolfsberg och Almbyskolan inte får en enda. Det är inte bra för integrationen, konstaterar rektor Chris Gelinder på Gumaeliusskolan som är en av rektorerna bakom brevet.

Skolvalet i Örebro

– Vi har just lagt ner Vivallaskolans högstadium och bussar eleverna till andra skolor för integrationens skull, då kan vi inte skapa nya segregerade skolor.

”Dags att ge vår bild”

Samtidigt har hon och de andra en förståelse för att det inte var syftet när de nya antagningsreglerna infördes.

– Men det är en sak att sitta på kontor och försöka ta fram en plan som ska fungera. Vi som arbetar närmast eleverna kände att det var dags att vi ger vår bild av situationen.

Det nya systemet har också inneburit att rektorer fråntagits bestämmanderätten när det gäller elever som vill byta skola, det ligger istället på Grundskoleantagningen. Frågor om skolskjutsar har hamnat under en annan förvaltning.

– Det vi eftersträvar är ett helhetsgrepp och en helhetssyn, för elevernas skull, menar Chris Gelinder. Det gäller såväl integrationen i skolorna som elevernas möjligheter att tillgodogöra sig undervisning.

En genomlysning påbörjad

Brevet skickades för en månad sedan till ansvariga politiker men ännu så länge har inga förändringar aviserats. Däremot har Örebros politiker redan beslutat om att ta in en konsult som ska se över reglerna som infördes 2018.

– Vi har pratat med ansvarigt kommunalråd Marlene Jörhag men allt sker inte i en handvändning i en kommun. Nu ser vi fram emot en genomlysning av systemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolvalet i Örebro

Mer i ämnet