• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

I år arrangerar Segersjö fältrittklubb SM, och 2021 står samma klubb värd för EM i fälttävlan. Bilden är från SM-tävlingen 2017. Foto: SVT

EM i fälttävlan till Segersjö: ”Helt fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart – EM i fälttävlan år 2021 kommer att arrangeras av Segersjö fältrittklubb i Odensbacken.

– Det känns helt fantastiskt, säger Ann Montgomery som bor på Segersjö herrgård och är en av arrangörerna.

Tio platser runt om i Europa ansökte om att få arrangera EM i fälttävlan år 2021 – bland annat i Skottland och Frankrike. Men nu är det alltså klart att tävlingen kommer att hållas på Segersjö herrgård i Odensbacken här i Örebro län.

– Jag trodde inte vi hade någon chans alls, det här är verkligen jätteroligt, säger en glad Ann Montgomery bara några timmar efter att hon nåtts av beskedet.

Räknar med runt 50 000 besökare

Hon och hennes man Robert kommer arrangera tävlingen tillsammans med Segersjö fältrittklubb. Till sin hjälp har de också 270 funktionärer från ridklubbar runt om i Sverige och Europa.

Och allt folk kommer gå åt, för tävlingen väntas locka 150 startande ekipage från 12-15 länder och flera tusen åskådare.

– Vi arrangerade EM 2005 för young riders (20-24 år, reds. anm.) och då kom det totalt 25 000 personer hit. EM 2021 har vi även juniortävlingarna (16-20 år, reds. anm.), så då räknar vi med ungefär det dubbla, säger Ann Montgomery.

Hoppas kommunen vill hjälpa till

Förberedelserna är redan igång, och nu hoppas hon att Örebro kommun ska bli lika glada över tävlingen som hon.

– Vi behöver ju lite stöd i det här, så jag hoppas att de ska tycka att det är en bra grej.

Vad är fälttävlan?

På franska kallas fälttävlan ”concours complet”, dvs den kompletta tävlingen. En utmärkt beskrivning av ridsportens tuffaste gren som innehåller dressyr, terrängritt och banhoppning.

I de lättare tävlingarna genomförs momenten i följande ordning:

  • Hästbesiktning
  • Dressyrprov
  • Banhoppningsprov inom 30 min efter avslutad dressyr
  • Terrängprov

Vid de större tävlingarna som innehåller svårare klasser och genomförs över tre dagar, så sker momenten i följande ordning:

  • Hästbesiktning
  • Dressyrprov
  • Terrängprov
  • Hästbesiktning
  • Banhoppningsprov med omvänd startordning

Källa: Svenska ridsportförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.