600 år av herrgårdshistoria

Uppdaterad
Publicerad

År 2015 såldes Säbylund utanför Kumla, en av Närkes största lantegendomar. En egendom med en fantastisk historia. Ägarna uppmanades i samband med försäljningen av fotografen Ulla-Carin Ekblom att göra en bok. Ingrid och Johan Lagerfelt nappade på idén.

Efter 228 år i släkterna von Essen-Lewenhaupt-Lagerfelts ägo är det onekligen en hel del som hänt på och runt Säbylund. Nu ges boken ut om dess historia i en sammanfattning på drygt 100 sidor.

– Jag tyckte att när vi nu bestämt oss för att inte finnas kvar här på Säbylund, utan avsluta det hela med ett slags generationsskifte även om våra egna barn inte tar hand om det så kände jag att det är svårt att gå härifrån och inte ha något att hålla i handen och inte ha något att titta på. Sedan tänkte jag att det är så många människor som har hjälpt oss genom åren, så det vore roligt att bidra till historien, säger Ingrid Lagerfelt.

Upp på skördetröskan

Uppdraget gick till journalisten Lisbeth Axelsson, fotografen Ulla-Carin Ekblom och redigeraren Elisabeth Carlquist. Lisbeth tvekade inte att tacka ja och i ett drygt år har de följt livet på gården.

Journalisten Lisbeth Axelsson Foto: Johannes Weckström /SVT

– Det var ju ett väldigt roligt och spännande projekt. Vi satte igång och satte oss på skördetröskan det första vi gjorde och åkte några drag med Per-Anders Bergvik som jobbar på gården. Vi gjorde det därför att skörden är det viktiga på den här gården. Det är det man jobbar för hela året och det är kvittot på hur man lyckas också, säger Lisbeth Axelsson.

Unikt bibliotek

Boken tar dock sitt avstamp i det unika bibliotek som Claes de Frietzcky skapade i den nedre delen av huvudbyggnaden. En byggnad som han tillsammans med sin syster lät uppföra och som stod klar 1787. Ett år senare dog systern.

En viktig del vid planeringen och byggandet var just biblioteket som skulle rymma de 920 böcker han hade i sin samling med sig från Storfors Värmland, varifrån han flyttade nio år tidigare.

Samlingen växte med stöd av den unge Erik Gustav Geijer och vid Frietzkys död 1803 fanns 4116 läderband, vart och ett med Frietzcskys eget exlibris på insidan av pärmen.

Skall bevaras på annan plats

Drygt två sekel senare är samlingen intakt, trots att Frietzcky gärna lånade ut böckerna till vänner och bekanta. En vansklig sak på denna tid när Kumla bibliotek ännu ej fanns och kunde skicka ut påminnelser om försenade lån.  Nu har familjen Lagerfelt valt att donera den.

– Det är tänkt att Kungliga biblioteket skall ta den här samlingen och bygga upp det här rummet på nytt som ett uppvisningsbibliotek och det är en lösning som jag tror kommer att bli ganska bra, säger Johan Lagerfelt.

Claes de Frietzcky dog den 9 oktober 1803 och ligger begravd på Kumla kyrkogård. Han lämnade inga arvingar.

Författaren inspirerades på mossen

En viktig sak för paret Lagerfelt är att med bokens hjälp även berätta den nutida historien om Säbylund. Bland annat ägnas ett avsnitt åt författaren Bernhard Nordh, en av Sveriges mest framstående vildmarksförfattare. Urpsrungligen var han från Uppsala, men han började sin författarbana i baracken vid Säbylundsmossen, där han liksom många andra Kumlabor sökt sig för att få arbete.

På Säbylund startades också landets tredje hushållningssällskap 1803 av bland annat Nils Silverschiöld i syfte att ”förbättra fosterjordens odling”. Verksamhet som bedrivs på egendomen av sällskapet än idag.

Då fortfarande nu

Säbylund påverkades också av den stora sjösänkningen på 1800-talet, vars syfte var att öka den odlingsbara arealen. Den närbelägna Mosjön sänktes, men trots att vattnet sedan länge är borta är lokalbefolkningens begrepp om närområdet något som inte låter sig ändras lika fort.

– Den höll ju på under hela 1800-talet och då försvann sjön här. Men den lever kvar i folkmun för när man skall ut på åkrarna här, så säger man att man skall ut på sjön, säger Lisbeth Axelsson.

En von Essen-gård

Säbylund testamenterades av den barnlöse Carl Frietzcky till närmste vännen Fredric-Ulric von Essen och det är den vägen som Johan Lagerfelt kommit in i bilden.

Fredric-Ulric von Essens son, Hans-Henric, var den som bland annat tog emot Gustav III i sina armar när han blev skjuten på operan i Stockholm den 16 mars 1792.

Samme Hans-Henric tog även emot blivande kronprinsen Jean-Baptiste Bernadotte i Helsingborg när han steg i land den 20 oktober 1810. Kronprinsen som senare blev kung Karl XIV Johan och leder fram till dagens regent, Carl XVI Gustaf.

Unikt fördordnande

Vägen från det att Frietzcky dog fram till idag har varit intressant då egendomen först inrättades som fideikomiss med kvinnliga fideikommissarier som varade i tre led. Släkterna von Essen, Lewenhaupt och Lagerfelt har genom åren passerat Säbylund.

Själv har Johan Lagerfelt arbetat som narkosläkare i Örebro de år paret har varit på Säbyholm. Förvaltningen har han överlåtit åt hustrun, som redan som barn skolades av sin pappa Gustaf som var lantbrukare utanför Nyköping.  

– Det är jag som har haft om driften av Säbylund under drygt 20 års tid. Det passade mig bra som har vuxit upp nära lantbruket. Jag har haft hand om jordbruket, skogen, djur och fastighetsskötsel.

Johan och Ingrid Lagerfelt Foto: Johannes Weckström /SVT

Under dessa år, vilken har varit den största förändringen?

– En stor förändring var ju tyvärr när vi 2001 beslutade oss för att ta bort mjölkproduktionen med över 240 kor och nästan lika många ungdjur, totalt över 400 djur som fanns här. Det var ett stort ekonomiskt hål i budgeten och tråkigt att göra sig av med djuren för det var mycket liv runt djuren, säger Ingrid Lagerfelt.

– Jag tycker det är bra att Lagerfelts har valt att göra den här boken. För då bevarar man för eftervärlden den här historien, säger Lisbeth Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.