Experten: ”En dom med stor betydelse”

Uppdaterad
Publicerad

När Märta Johansson, docent i rättsvetenskap på Örebro universitet, analyserar domen mot de båda män som dömts för människohandel konstaterar hon att den kommer att få stor betydelse för framtida fall: ”Det är en välskriven och tydlig dom”.

Domen i Örebro tingsrätt mot två män som gjort sig skyldiga till människohandel kommer att få stor betydelse i framtiden. Det menar Märta Johansson, docent i rättsvetenskap på Örebro Universitet.

– Det är en välskriven och tydlig dom som systematiskt tar upp organisationen, upplägget och hur offren påverkats kring människohandeln. Ärendet har varit mycket komplext med två tilltalade och tio vittnesmål.

Särskilt utsatta

De allra flesta av brottsoffren har funnits på plats i tingsrätten och berättat sina historier själva.

– Det har gjort att man har haft många personer som berättat liknande historier, konstaterar Märta Johansson. Även om det inte är avgörande så är det ändå viktigt.

Att tingsrätten valt ett strängare straff än åklagaren yrkat på handlar också om hur utsatta offren varit.

– Normalt brukar fysiska eller psykiska handikapp vara det man menar när det handlar om särskild utsatthet. Här har rätten kommit fram till att offrens påstådda ekonomiska skulder och det faktum att de varit socialt utsatta även i sitt hemland lett fram till särskild utsatthet.

Viktigt med stöttning

Märta Johansson menar också att rättegången visat hur viktigt det är att man stöttat brottsoffren både innan och under rättegången.

– Det krävs att de känner sig trygga för att man ska kunna få fram de här berättelserna. Annars får man inte till den här sortens prövning eller dom över huvud taget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel i Örebro län

Mer i ämnet