Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet med kostymören Tina Akkya får du tjuvkika på kostymerna i sommarens uppsättning av operan ”Norma” av Bellini. Foto: SVT

En månad kvar – nu laddar Opera på Skäret för premiär

Publicerad

Med en dryg månad kvar till premiär är förberedelserna nu i full gång på Opera på Skäret utanför Kopparberg. Särskilt bråda dagar har kostymören Tina Akkaya.

– Det är något magiskt med kostymerna, när man får på dem blir man den personen, säger hon.

På måndagen gick startskottet för det repetitionsarbete som den 27 juli når sin kulmen i premiären av Opera på Skärets uppsättning av Vincenzo Bellinis 1800-talsopera ”Norma”.

Bytte Turkiet mot Bergslagen

Tina Akkaya är nu inne på sin fjärde säsong som kostymör på Opera på Skäret. I sitt cv kan hon bland annat nämna erfarenheten av att ha skapat kreationerna till dragshows i Turkiet. Opera i Bergslagens skogar är helt klart något annat, till kostymerna i den här uppsättningen har hon bland annat använt bark från skogarna runt skäret.

– Det har varit väldigt roligt att använda sådant man normalt inte brukar använda, säger hon.

Starta klippet och se några av Tina Akkyas kostymer.

Det här är Opera på skäret

Idén föddes redan 1996 hos operasångaren och violinisten Sten Niclasson, men det dröjde till 2004 innan de första föreställningarna spelades i det gamla virkesmagasinet utanför Kopparberg.

Under åren har långt över 100 000 människor sett operaföreställningar på skäret.

Bland föreställningarna märks bland andra Rigoletto, Trollflöjten, Den flygande holländaren och La Traviata.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.