Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du se hur ett eftersök vid en viltolycka går till med länsansvariga jägaren Jan Gustavsson och hans tvååriga hund Malte. Foto: SVT

Åtta viltolyckor om dagen i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Eftersöksjägaren har en viktig funktion att fylla efter en viltolycka, genom att söka upp det skadade eller döda djuret.

– De skadade djuren utsöndrar någonting. Det kan räcka med en liten bloddroppe, så fixar hundarna att hålla isär djuren, säger länsansvarige eftersöksjägaren Jan Gustavsson, som gjort många eftersök med sin jaktlabrador Malte.

Om man varit inblandad i en viltolycka så kontaktar polisen alltid en eftersöksjägare, som har till uppgift att söka upp det skadade eller döda djuret.

Hundarna känner på doften vilka djur som är skadade när de spårar, och om djuret lider av sina skador är det också eftersöksjägaren som avlivar det och tar hand om kvarlevorna.

Kan bli till hundmat

Det är upp till markägaren eller jaktsrättsinnehavaren i området att avgöra vad som sedan händer med kvarlevorna.

– Det händer att vi får djuret. Men ofta är köttet förstört av skadorna efter olyckan och smakar inte så gott. Då kan man göra hundmat eller mata räven med det, säger Jan Gustavsson.

I klippet ovan kan du se när Jan och Malte går på eftersök efter ett påkört vilt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.