Enbomprocessen: Nu begär Fingal Larssons barn resning i HD

Publicerad

Idag skickade Fingal Larssons barn in en resningsansökan till Högsta domstolen i den så kallade Enbomaffären. Fingals son, Rune Larsson, bor utanför Karlskoga och har sedan hans pappas död kämpat för att få upprättelse.

Det var i början av 1950-talet som sex personer dömdes till långa fängelsestraff för att ha spionerat åt dåvarande Sovjetunionen. Fingal Larsson dömdes till fem års fängelse och straffarbete och förbjöds dessutom att återvända till sitt tidigare arbete vid SJ.

Bakgrunden till domarna var att den före detta journalisten Fritjof Enbom misstänktes för grovt spioneri och hans vittnesuppgifter, som redan på den tiden inte ansågs trovärdiga, låg till grunden för de utdömda straffen.
– Nu kan vi visa att pappa var helt oskyldig och att uppgifterna som Enbom lämnade inte existerar, säger Rune Larsson.

I hela sitt liv kämpade Fingal Larsson för att få upprättelse och när han sen gick bort 1992 fortsatte barnen hans kamp.
– Hela familjen har fått lida för de här spionanklagelserna. Och nu kan vi visa att det var tidsandan och skepsisen mot kommunister som dömde pappa, säger Rune Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer