När den svenska nyordslistan släpptes i mellandagarna fanns ordet agrivoltaisk med. Ett ord som ett energibolag i Lindesberg till viss del ligger bakom. Foto: Sami Al-Ansi / SVT

Energibolag i Lindesberg bakom ett av 2022 års nyord

Uppdaterad
Publicerad

När 2022 års nyordslista presenterades var ett av orden “agrivoltaisk” – att kombinera jordbruk och solkraft. Ordet har lanserats i Sverige av Linde energi i Lindesberg.

– Blev överraskade när det kom med på nyordslistan, säger Jens Isemo, vd för Linde energi.

Det är inte Linde energi som hittat på ordet, utan det används redan i andra delar av Europa. Men i samband med lanseringen av solcellsparken Vässlingby utanför Fellingsbro valde man att börja använda det.

– Tycker det är jättekul, vi tänker att vi är trendsättare inom solceller.

Anläggningen är inte i drift ännu, men beräknas komma igång om någon månad. Vad gäller den agrivoltaiska tekniken, tror Isemo att det kan lösa en målkonflikt, där man på samma mark både kan producera energi och livsmedel.  

Agrivoltaisk

Betydelse: ”som kombinerar jordbruk och solkraft ”

Kommentar: Bildat till engelskans agrivoltaic, ett teleskopord som i sin tur är bildat till agriculture, ’jordbruk’, och photovoltaic, ’fotovoltaik’, en teknik som omvandlar ljusenergi från solen till elektrisk energi med hjälp av solceller.

Källa: Nyordslistan 2022 – Institutet för språk och folkminnen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.